Kostenloser Versand in den Benelux-Ländern und Deutschland für Schmuckbestellungen ab 50,- €

Wissenswertes über 14 Karat Gold


WAT BETEKEND 14K GOUD?
 
14k (14 karaat) goud is een bekende term maar wat betekend het inhoudelijk? Om te beginnen is het goed om te weten dat puur goud wordt uitgedrukt in 24 karaat, dit bevat 99,99% goud. Puur goud is zoals ook puur zilver erg zacht waardoor het de vorm niet goed kan behouden en gevoelig is voor slijtage. Door andere metalen toe te voegen wordt het goud harder gemaakt. Hierdoor is het beter te bewerken. Het mengsel (legering) bepaalt de kleur van het goud. Deze toevoegingen zijn vaak koper, zilver of palladium. 14 karaat goud: 58.5% puur goud.
 
Nu vraag je je natuurlijk af van welke legering wij onze sieraden maken..

De gouden sieraden van Moesk. hebben een warme gloed. Deze gloed komt mede tot stand omdat het goud gemengd is met koper. Koper heeft van zichzelf een warme bruinachtige kleur en in combinatie met de warme gele kleur van het fijngoud wordt het 14 karaat goud ook mooi warm van kleur.


DE VOORDELEN VAN 14 KARAAT GOUD OP EEN RIJTJE.


Goud, zoveel verschillende soorten karaat en productiewijzen en aan alles hangt een ander prijskaartje. Meer keus maakt moeilijker kiezen! Hier een rijtje met de voordelen van 14 karaat goud en eveneens de redenen waarom wij onze sieraden van 14 karaat goud maken.

 

1. 14 karaat goud is een stuk betaalbaarder in vergelijking met 18 karaat of 22 karaat goud.

2. Kies 14 karaat sieraden als je van plan bent het veel te gaan dragen. Vooral als het een ring of armband is. Dit omdat een hoger karaat goud sneller slijt en krast. 18, 20 of 22 karaat is ook een stuk zachter en zal daarom eerder buigen.

3. 14 karaat goud is sterk en stevig daarom blijft het mooi en is slijtvast.

4. Het sieraad is door en door van 14 karaat goud gemaakt. De gouden kleur zal er daarom niet vanaf slijten zoals bijvoorbeeld wel kan gebeuren bij verguld gouden sieraden waarbij er enkel een dun laagje goud over een ander metaal gelegd is.

5. 14 karaat goud bestaat onder andere uit puur goud. Goud behoudt altijd zijn waarde.

6. Een 14 karaat gouden sieraad is een garantie voor een langer dan een leven lang mooi sieraad.

WAT IS GOUD VERGULD EN WAAROM WIJ NIET VERGULDEN.
 
Verguld goud en 14 karaat goud, het een veel vriendelijker voor de portemonnee dan de ander. Is verguld goud op een langer termijn ook nog zo vriendelijk voor de portemonnee of kun je beter je keuze op iets anders baseren?

Kies je voor een verguld gouden sieraad omdat dit budget wijs aantrekkelijker is? Dan bestaat het sieraad hoofdzakelijk uit een ander metaal dan goud, bijvoorbeeld uit koper, messing, staal of zilver, en heeft alleen een dunne gouden laag aan de buitenkant.

Het nadeel van een verguld sieraad is dat deze in de loop der tijd (afhankelijk van de dikte van de gouden laag) minder mooi wordt, omdat de onderlaag van het sieraad de eigenschappen van het goud beïnvloedt. Dit kan ertoe leiden dat het goud op langere termijn permanent dof wordt of slijt.

Dit laatste is voor ons een belangrijke reden geweest om onze sieraden niet te vergulden maar van 14 karaat goud te maken. Met het oog op milieu en duurzaamheid staat de levensduur van onze sieraden hoog in het vaandel. Want hoe langer je sieraden mooi blijven hoe minder snel je een vervangend product nodig hebt (overconsumptie!) en hoe minder snel het sieraad weggedaan (en hopelijk gerecycled) wordt.

HOE ONDERHOUD IK MIJN 14 KARAAT GOUDEN SIERADEN?

 

Om lang van je sieraden te kunnen genieten, is het belangrijk dat je ze goed verzorgt. Sieraden zijn altijd gevoelig voor invloeden van buitenaf. Er zijn een aantal dingen die je zelf in de hand hebt waardoor je je leven lang plezier hebt van glanzende, sprankelende sieraden.


Hier kunnen gouden sieraden niet goed tegen..


Gouden sieraden blijven langer mooi als ze niet in aanraking komen met chemicaliën. Vermijd daarom haarlak, parfum, bodylotion en afwasmiddel tijdens het dragen van de sieraden. Om gouden sieraden goed te onderhouden kun je ook rekening houden met dat je ze af doet bij douchen, zwemmen en sauna bezoekjes. Vaak kom je hier onbewust in contact met chemicaliën waardoor je sieraden kunnen verkleuren.

  

Ook kun je je gouden sieraden beter af doen wanneer je gaat slapen of sporten. Want wat veel mensen niet weten, is dat goud kan reageren op de zuurgraad (PH-waarde) van de huid. De zuurgraad van de huid is per persoon verschillend en is afhankelijk van veel factoren. Is er een steviger contact tussen sieraad en huid tijdens het slapen of transpireer je tijdens het sporten? Dan heb je een grotere kans op verkleuring daarom adviseren wij sieraden op dit soort momenten af te doen. 

GOUDEN SIERADEN SCHOONMAKEN.


Is je sieraad toch verkleurd? Vervelend maar niet erg.


Onder de juiste omstandigheden en met de juiste verzorging verkleuren gouden sieraden lang niet altijd. Gebeurd het wel? Schrik niet, want het is eigenlijk normaal. Verkleuring van gouden sieraden is namelijk een natuurlijke eigenschap. Als dit gebeurd kun je de aanslag gemakkelijk weghalen en de gouden sieraden schoonmaken met bijvoorbeeld een 'Silvo' zilverpoetsdoek of een speciaal sieraden badje. 


Een laatste tip: Berg je sieraden op in een afgesloten doosje, het liefst uit de directe zon op een droge plaats.


Wanneer je deze tips opvolgt, zul je je leven lang plezier hebben van onze mooie handgemaakte sieraden!


KAN IK EEN ALLERGIE HEBBEN VOOR GOUD?

 

14 karaat goud is een legering. Een legering betekend mengsel, dit soort goud is dus niet helemaal puur.

  

Deze legering word gemaakt door puur goud te mengen met, wat onze gouden sieraden betreft, koper. Een koper allergie is zeer zeldzaam. Dit ‘niet-edelmetaal’ wordt overigens toegevoegd om sieraden sterker en duurzamer te maken. Van puur goud kun je simpelweg geen sieraden maken omdat het te zacht en niet slijtvast is. 


De meest voorkomende allergie is nikkel wat nog weleens word gebruikt in een legering. Hier maken wij geen gebruik van, je kunt daarom stellen dat er een hele kleine kans is op een allergische reactie.